Fotur CV participa en el disseny del Bàndol de Falles 2024

Fotur CV participa en el disseny del Bàndol de Falles 2024
31/10/2023

Fotur CV va participar ahir en la primera reunió grupal de la taula de diàleg de l'Ajuntament de València per a abordar l'estudi del Bàndol amb les normes que regiran les Falles de 2024, la qual va ser presidida pel regidor de Falles, Santiago Ballester.

Una de les propostes que ha posat sobre la taula Santiago Ballester, és avançar dos dies els processos de muntatges de les falles de la secció Especial i també la instal·lació de les carpes on es reuneixen els fallers per a realitzar actes culturals, menjars i sopars.

Cal recordar que en les Falles de 2023 l'inici del muntatge de les carpes va començar el 7 de març i enguany la idea és que aquesta operació ja puga començar el dimarts 5 de març, per a aquelles construccions temporals que no tallen els carrers ni impedisquen el pas dels autobusos de l'EMT.

D'aquesta manera, les primeres carpes arribarien el dia 5 de març, una altra tanda es muntaria el 6 de març i altres el 7 de març, amb l'excepció que sempre hi ha d'unes determinades falles que han d'instal·lar-les ja ben entrades les festes.

Com enguany febrer és un any de traspàs, amb 29 dies, l'objectiu és avançar dos dies l'agenda de muntatges, ja que en el cas de les carpes, el cap de setmana previ a les festes, en concret el 9 i 10 de març, ja es podran utilitzar per a l'activitat fallera, com per exemple, els sopars de fallers d'honor.

També es proposa avançar dos dies el transport i inici de muntatge de les falles de la secció Especial, que tindrien el vistiplau a partir del 2 de març, en lloc del dia 4, com va ocórrer en el passat exercici, ja que es detalla que és més fàcil fer aquests primers passos durant el cap de setmana del 2 i 3 de març, en lloc de deixar-ho per a entre setmana, que és més complicat pel trànsit.

En el pla que ha presentat Ballester, i que haurà de passar pels serveis i debatre's amb les comissions, veïns, consumidors i comerciants, la idea és que el primer cap de setmana de revetles siga el 8 i 9 de març, divendres i dissabte. I que el segon lliurament d'activitat musical, amb revetles o disjockeys, siga entre el 15 i 18 de març.

Quant a les xurreries, la idea és avançar el tema un dia. El 23 de febrer, divendres, començaria el muntatge d'aquests punts de venda al carrer, i es podria començar a cuinar i a consumir l'endemà, el 24 de febrer, que és la jornada prèvia a la Crida, com tots els anys.

La instal·lació dels mercats ambulants que ambienten les demarcacions falleres seria entre el 9 i 19 de març.

I quant a les revetles, cal destacar que el regidor de Falles, Santiago Ballester, vol reunir-se amb les comissions de falla de Russafa per a instar-los que en lloc de revetles, opten per tardeos.

En tot cas serà una recomanació i la decisió quedarà en mà dels fallers, però es posarà sobre la taula després que ja fa dos anys i també l'any passat molts fallers de la zona es queixaren dels actes vandàlics i problemes de seguretat que es registraven en el barri i que res tenien a veure amb els actes organitzats pels fallers. De fet, denunciaven que molta gent feia botelló i armava baralles al voltant i que fins i tot va haver-hi fallers que es van haver de refugiar en els seus casals per a evitar problemes.

En tot cas, queda pendent que l'edil transmeta la proposta a les falles de Russafa.

Cal recordar que en la zona de la Seu-Xerea-El Mercat, ja són diverses les comissions que han canviat amb èxit les revetles per tardeos, com la comissió de Linterna-Na Robella.

Són diversos els col·lectius fallers, veïnals i de comerciants que han demanat ampliar el dispositiu de seguretat, neteja i el nombre d'urinaris en la via pública i en punts de concentració com l'Ofrena, per a evitar imatges com les de les passades Falles, moment en el qual ja va haver-hi reforç, però va ser tal la massificació de la festa i els visitants rebuts, que no es va poder evitar la gran afluència de gent i els problemes derivats.

Vicente Inglada, secretari general de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, per exemple, ha recordat que a partir de gener València és Capital Verd Europea i ha proposat prendre mesures per a fer la festa sostenible i des de l'Ajuntament s'ha apuntat que, per exemple, enguany s'invertirà més en pirotècnia per a apostar per materials més ecològics.

En tot cas cal recordar que ha sigut una primera reunió i que aquest mateix mes els tornaran a convocar per a avançar en les propostes.

S'avança la sol·licitud de permisos fallers

D'altra banda, cal destacar que des d'aquest dilluns ja es poden presentar les sol·licituds per als permisos d'activitats i ocupació de cara a les Falles 2024. El termini romandrà obert fins al 22 de desembre. La presentació de documents es farà de manera telemàtica a través de la Seu Electrònica de l'Ajuntament de València.

És important ressaltar que les directrius enguany s'han presentat abans de la data habitual i per això, el termini de lliurament de sol·licituds serà de 54 dies naturals, enfront dels 46 del termini del passat any. Per tant, les comissions falleres tindran 15 dies més per a poder fer els tràmits i també fer-ho abans amb molta més previsió.

I és que des del govern municipal afirmen que l'habitual desenvolupament de les festes falleres exigeix un treball conjunt entre el col·lectiu faller i els diferents serveis municipals. Per a fer-ho efectiu, una de les premisses fonamentals ha sigut disposar d'un mecanisme àgil i senzill per a la tramitació de les autoritzacions de les activitats, instal·lacions i ocupació del domini públic a les comissions falleres amb motiu de les Falles.

Per això, amb l'experiència acumulada dels diversos actors que intervenen en la tramitació, el Servei de Festes i Tradicions treballa per a continuar millorant aquest mecanisme. En aquest sentit, un any més, l'Ajuntament posa en marxa els procediments per a sol·licitar aquestes autoritzacions i aconseguir que la celebració de les Falles 2024 es desenvolupe en les millors condicions possibles.

Comparteix: